Chambres d'Hôtes - Gîte - Mini camping

Nieuwsbrief 2009

Ons seizoen begon dit jaar heel rustig. Met name de "grijze golf" kampeerders die ons normaal gesproken in mei/juni bezoeken lieten het dit jaar een beetje afweten. Zou het dan toch crisis zijn? Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. Allengs bereikten ons ook van "concullega's" berichten van tegenvallende bezoekersaantallen.
Gelukkig zaten we vanaf begin juli helemaal vol en dat bleef zo tot eind september. Dit jaar hadden we ook met ons wandel arrangement een record aantal wandelaars gehad. Hierbij wandelen gasten van de ene chambres d'hotes naar de volgende, terwijl wij het bagagetransport verzorgen. We hadden dit seizoen meer dan honderd wandelaars! Mensen die hier meer over willen weten, kijk op www.franse-valleientocht.nl
Verder hadden we een werkelijk fantastische zomer. Ik geloof dat we drie keer een buitje gehad hebben, terwijl de temperaturen zeer aangenaam waren. We hebben een week echt heet weer gehad, waarbij de temperaturen opliepen tot een 39 graden. 

ADSL
Nee, nog steeds geen ADSL in la Bastide Solages. Ondanks allerlei initiatieven van de burgemeester en de Conseil Général ook dit jaar nog steeds geen aansluiting op het bliksemsnelle wereldwijde internet.
Maar internet via de satelliet kwam nu in beeld. Na wat informatie ingewonnen te hebben bleek dit een toch zeer betaalbare oplossing. Weliswaar ben je beperkt in de hoeveelheid data die je per maand kunt downloaden, maar je hebt toch een redelijk snelle verbinding van 2mbit/sec.
Het bedrijf Numéo leek de aangewezen firma om het een en ander maar eens uit te proberen. Om een lang verhaal kort te maken; het draaide uiteindelijk uit op een regelrechte nachtmerrie. 600,- armer heb ik de hele handel uiteindelijk teruggestuurd. Dit bedrijf reageert op geen enkele klacht, nog aangetekende brieven. Je betaalt je blauw aan telefoontikken voor de helpdesk, die meestal gewoon de hoorn erop gooit zodra je moeilijke vragen gaat stellen. Na wat onderzoek op internet bleek ik niet de enige gedupeerde te zijn, maar waren er honderden ontevreden klanten. Ik ben toen zo boos geworden dat ik op internet een forum website heb opgezet waar iedereen zijn klachten over Numéo kwijt kan. En inderdaad; binnen afzienbare tijd had ik tientallen reacties. Numéo reageerde toen wel. Ze belden me. Furieus waren ze en zeiden me voor het tribunaal te slepen. Tot op heden is dat allemaal bluf gebleken. 

Dansavond
Dit jaar hebben we voor het eerst een dansavond georganiseerd met levende muziek! Onze buurman die 5 km verderop woont kwam samen met z'n vriend spelen. Zij vormen samen de band "Zanzibar" die er een aardig eindje op los speelt. Naast onze gasten hadden we ook al onze vrienden uit de buurt uitgenodigd. Marjo had voor 55 mensen een enorme ketel Mexicaanse bonensoep gemaakt en toen de band begon te spelen was la Libaudié al gauw één groot swing paleis. Het bleek dat Zanzibar er een aardig eindje op los speelt en er de sfeer goed in kreeg! Alleen de buren waren minder content! 

Modder
's Avonds 8 oktober zaten wij lekker te eten bij vrienden, totdat onze buurman belde: "kom onmiddellijk naar huis. Er komt hier een gigantische modderlawine naar beneden!" Dus wij onmiddellijk naar huis en inderdaad, er was van de helling een enorme water en modder lawine naar beneden gekomen! In de garage 20 cm dikke chocoladebruine drab en een nog grotere hoeveelheid in de laverie, de afwasplaatsen en in het sanitair van de camping en de bergruimte. Een enorme ravage. De modderstroom heeft via het campingpad, dat ook weggespoeld is, en de 3 terrassen achter het huis, la Libaudié weer verlaten, diverse eigendommen van ons met zich meenemend!
We zijn diezelfde nacht tot half twee 's nachts onmiddellijk begonnen met geulen graven zodat het meeste water weg kon lopen.
De volgende dag kwamen de burgemeester en de verzekeringsman kijken. De verzekeringsman wist ons al meteen te vertellen dat alle schade buitenshuis niet verzekerd is. De burgemeester heeft direct enkele mensen en een graafmachine gemobiliseerd, die 's middags zijn begonnen de ergste modder af te voeren. 15 ton blup hebben ze afgevoerd!!
5 dagen later was alles weer opgeruimd en schoon. Nu nog de strijd met de verzekeringsmaatschappij, want een aantal zaken zoals een diepvrieskist, een ijskast, wasmachine, een splinternieuwe grasmaaier stonden tot hun nek in de modder. Grappige was dat we ruim 500 meter verderop ook nog eigendommen terug vonden in het bos achter da camping. Het campingpad is inmiddels ook weer hersteld. Later komen ze nog een keer terug om het asfalt te vernieuwen, dat eveneens volledig geruïneerd is.

Wat is er precies gebeurd?
Op 8 oktober begon het hier 's avonds dus te regenen. Gewoon een normaal buitje. Rond een uur of negen groeide dat uit tot een fikse hoosbui, waarbij er in 2 uur tijd 75 mm water naar beneden kwam!!
Door de grote droogte is de aarde keihard en neemt daardoor minder snel water op. Daarnaast hebben de boeren de bovenliggende akkers geoogst en geploegd. Daardoor komen er bij een dergelijke hoosbui enorme hoeveelheden water naar beneden, dat door niets tegen gehouden wordt. Doordat de sloot langs de asfaltweg die boven ons loopt, verstopt was met bladeren, stroomde het water over de weg de helling af. Daar verzamelde het zich op het onderliggende bospad net boven ons huis. In dit pad zitten op diverse plaatsen bulten om het water eerder af te voeren het bos in. Het water stroomde echter, door de enorme hoeveelheid, over deze bulten heen om zich vervolgens met volle kracht op la Libaudié te storten.
Bij de achterste parkeerplaats kwam de modderstroom naar beneden, waarbij de ene helft het pad naar de camping nam en de andere helft richting afwasplaatsen stroomde het sanitair in. God zij dank stond de poort naar de camping open, anders had het water niet weg gekund en zou zich nog veel meer modder verzameld hebben bij het sanitair.
Je begrijpt dat ik van de week weer bij de gemeente zit om te vragen wat ze gaan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Tenslotte is het in november vorig jaar ook al een keer gebeurd, weliswaar niet zo erg, maar toch! Onze vakantie op het Canal du Midi hebben we moeten annuleren. 

Pico
Ook Pico is weer een jaartje ouder. Zijn staar is er niet beter op geworden. Hij zal beslist niet veel meer zien, maar hij redt zich wonderwel en vindt nog steeds feilloos de koekjestrommel in de tenten van de kampeerders.
Dit jaar mochten wij ons verheugen op enkele families die ook een ruwhaar teckel hadden. De familie Klaas had zelfs twee teckels bij zich.
Helaas werd Pico halverwege het seizoen flink gebeten door een grote hond en was hij de hele week van slag. Bovendien begon het nog eens flink te ontsteken, zwelde het steeds meer op en liep het vocht eruit. Maar de redding was nabij. Het bleek dat we op de camping een dierenartsen echtpaar hadden. Dankzij een intensieve verzorging van Marius en Inge knapte Pico zienderogen op en was na een paar dagen en een antibiotica kuur de ontsteking helemaal onder controle.

Parasailing

In september hadden wij een groep Franse wandelaars die hier een week kwamen wandelen. Op hun programma stond echter ook om met z'n allen in Millau te gaan parasailen! Zelfs de ouste deelnemer van 75 jaar ging mee! Zelf had ik dit nog nooit gedaan en ik dacht "waarom ook niet" Dus wij met het hele groepje plus nog enkele kampeerders naar Millau.
We hadden een hele mooie zonnige dag. Je stijgt dan op met een instructeur en je zweeft zeker 20 minuten aan een parachute met Millau aan je voeten. Eigenlijk was het allemaal veel minder eng dan ik me had voorgesteld. Je doet een paar passen en hop de parachute trekt je bijna recht omhoog. Een ritje in de achtbaan is vele malen enger! Alhoewel ik moet zeggen, na afloop was ik wel een beetje draaierig en wit om de neus. Klik op de foto voor het parapent filmpje.

De boerenbruiloft van Breughel
Al een tijdje lang had ik het idee om boven de schuurdeur een fraaie schildering te maken. Iets Breughelachtigs, zoals de boerenbruiloft. In het voorjaar waren hier Wim en Tonnie Bellekom. Wim schildert dus een aardig eindje weg en wilde best wel eens iets proberen. We hebben de maten opgenomen en Wim is thuis aan de slag gegaan. Op gezette tijden stuurde hij een wel heel klein tipje van de sluier op in de vorm van een email met een minuscuul fotofragmentje van het schilderij.
In september waren Wim en Tonnie weer hier om het schilderij te monteren en verder af te werken.
En het is prachtig geworden! In plaats van een saaie bruine plaat schittert er nu een prachtig schilderij, wat aardig aangeeft wat er binnen in de schuur gebeurt!
Wim, heel erg bedankt!


Favorieten

Zet la Libaudié
bij je Favorieten!

Ons boek


Last minutes

Bekijk onze Last Minute aanbiedingen


Vind ik leuk


Deel  pagina

Hier zitten we


Het weer bij ons

Weeronline.nl - Meer weer in Trébas

Google Earth

Klik hier en ontdek la Libaudié met al z'n wandelingen, fiets -en autoroutes en bezienswaardigheden via Google Earth.


Hier gratis Wifi