Chambres d'Hôtes - Gîte - Mini camping

Nieuwsbrief 2010

Het seizoen 2010 zit er weer op en het was goed . . . tenminste . . . . het voor -en het naseizoen waren aanzienlijk slapper dan andere jaren. In het voorjaar hadden we natuurlijk de WK voetbal en het fraaie lenteweer in Nederland. Met name de kampeerders lieten het in het voorjaar behoorlijk afweten. Gelukkig maakten het hoogseizoen en onze nieuwe gîte weer veel goed en hebben wij wederom heel veel lieve mensen mogen ontmoeten.
Pico
Ons seizoen 2010 begon echter met een behoorlijke domper. Pico was op een gegeven moment niet zo lekker. Dus naar de dierenarts. Die vermoedde dat hij een leverontsteking had. Na een kuurtje knapte hij weer op. Doch een keer 's morgens troffen wij hem zwaar hijgend aan en helemaal grauw. Ik dacht: "oeps, da's helemaal niet goed, dat wordt weer dierenarts!" Nog geen half uur later had hij geen kracht meer om te ademen en gleed hij weg in de andere wereld. Het beeske heeft dus de hele nacht op ons zitten wachten tot we bij 'm waren. Diezelfde dag hebben we Pico in het bos begraven.

Het weer
De zomer was dit seizoen redelijk. Met name juni en begin juli was best wel wisselvallig. Op zich redelijk veel zon, maar ook veel dagen dat de zon zich niet liet zien. Vanaf half juli werd het echt warm. Deze zomer kenmerkte zich door uitermate weinig regen. Van half juli tot eind september is er, op een bui na, niks gevallen. Half augustus waren veel bomen dan ook al bruin.

ADSL
Jazeker . . . . we hebben ADSL! Wat zeg ik, ADSL-2! Vijftien megabits per seconde meet ik hier nota bene! niet te geloven! Zarkosy is zijn verkiezingsbelofte "ADSL pour tous Citoyens" uiteindelijk nagekomen! Het heeft even geduurd maar op 20 augustus werden we gebeld door France-Telecom of we interesse hadden in "le Haut débit" Nou reken maar. 7 jaar hebben we erop gewacht. Een paar dagen later hadden we de Livebox in huis. Meteen aangesloten en nu echt surfen op het web. Youtube, Skype, downloaden, ongelooflijk! Ook onze gasten hadden de Wifi hotspot al gauw ontdekt.

Bijzondere gasten
In het voorjaar koos een koppeltje torenvalken la Libaudié uit om hun jongen groot te brengen. Het viel ons al op dat er in maart regelmatig torenvalken rondom het huis vlogen. In april kregen we het vermoeden dat ze in de muur van onze achtergevel een nest gingen bouwen. Nou ja, bouwen . . . ze legden 4 eitjes op de kale stenen. Ze waren enorm schuw. Je hoefde je neus maar om de hoek te steken of ze waren al weg. Zodra de eitjes uit kwamen, waren ze veel minder schuw en vlogen ze af en aan met prooi. 18 juli vlogen 4 jongen uit die we nog maandenlang regelmatig in de omgeving hoorden. Hopelijk komen ze het volgend jaar terug.
Klik op de foto voor het valkenfilmpje.

Tractor
Vorig jaar hebben we onze 4 wiel pick up truck verkocht. Hij bleek toch niet zo erg handig en erg duur in het gebruik. We hebben hem dus maar ingeruild voor een micro tractor. Vraag was natuurlijk of hij sterk genoeg was om de caravans omhoog te trekken. Wel, dat bleek geen enkel probleem. De Iseki 2100 trok met het grootste gemak de zwaarste caravans omhoog. Verder bewijst hij zijn diensten voor allerlei klusjes, zoals het afvoeren van puin en tuinafval en grasmaaien.

De Gîte
Dit jaar hebben we ons nieuwe vakantiehuisje met succes in gebruik genomen. Afgelopen winter hebben we de verbouwing van het jeugdhonk ter hand genomen. Het dak van dit gebouw was heel erg slecht en lekte overal. We hebben de oude dakpannen en dakbeschot vervangen en vervolgens de hele ruimte omgevormd tot een gerieflijk vakantiehuisje, compleet met slaapzolder, keuken en badkamer. De gîte hebben we het eerste seizoen bijzonder goed verhuurd en de gasten waren heel enthousiast.


Lomax
Dit jaar werd la Libaudié vereerd door een bezoek van de "Lomax brothers" uit Belgié. Lomax is een carkit geënt op de 2CV. Maar liefst 6 lomax cars kwamen onze kant op en sloegen hier gedurende een week hun kamp op. Zie het bijbehorende filmpje.

Zoover Award
Begin dit jaar kregen we een email dat we genomineerd waren voor de Zoover Award. Wij dachten, wat is dat nu weer. 2 maanden later kregen we wederom een email dat we hem gewonnen hadden en dat het Zoover Award pakket onderweg was. Wij voelden ons natuurlijk zeer vereerd. Later bleek dat meer mensen hem gewonnen hebben. Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet wat de criteria zijn. Wij vermoeden dat je minimaal een x aantal beoordelingen moet hebben met een gemiddelde score van boven de 8.0 of zoiets. Bezoek onze Zoover pagina. Als je wilt, vertel dan op Zoover iets over je vakantie op la Libaudié en help ons de award weer te winnen in 2011.

Piggies
Eind augustus werd de hele omgeving hier door een boer volledig op z'n kop gezet. Het bleek dat hij een vergunning had aangevraagd om zijn bestaande varkensstal uit te breiden van 400 naar 6500 varkens!! Daarbij gesteund door het winkelbedrijf Carrefour en een groot veevoederconcern. 13 omliggende boeren hadden inmiddels al een contract getekend om varkensgier af te nemen en zijn er 800 Ha akkergrond aangewezen voor het uitrijden van de gier.
Je begrijpt de hele omgeving stond volledig op z'n kop! Een volwassen varken produceert ongeveer 2.5 x zo veel poep en pies als een mens, dus een varkensstal van 6.500 varkens komt ongeveer met een stad van 16.000 inwoners! Pikant detail daarbij is dat alle inwoners hier een goedgekeurde septic tank moeten installeren, terwijl de gier, die ook nog eens vol zit met antibiotica, hormonen en andere chemicaliën zo maar straffeloos op de akkers gedumpt kan worden. Je begrijpt dat er onmiddellijk allerlei actiegroepen in het leven geroepen werden om te gaan procederen. Gelukkig verkeerde het project nog in de goedkeuringsfase en moeten er nog allerlei procedures afgerond worden. Inmiddels is er een rechtsgeldige stichting in het leven geroepen die de zaken juridisch aan kan pakken in het geval het project toch goedgekeurd wordt. Verder houdt het hier de gemoederen behoorlijk bezig. Iedereen is tegen, zelfs een aantal boeren, die, net als wij, deze megastallen niet zien zitten. Ondertussen zijn er vergaderingen, actiecomités, ludieke acties, etc. etc.

Eindelijk zelf ook eens op vakantie!
In oktober was het dan zover! Wijzelf gingen ook eens op vakantie; na ruim 10 jaar! Eerst hebben we een hotelletje midden in Toulouse geboekt om van daaruit het oude centrum te verkennen. Toulouse blijkt een prachtig oud centrum te hebben dat bol staat van de cultuur, geschiedenis, musea, kunst en gezellige zonovergoten terrasjes. We hebben meteen maar een reisgids voor onze gasten samengesteld om ook Toulouse te gaan ontdekken. We verplaatsten ons met de "Toulouse fiets" een uitgekiend en goedkoop fietsenplan.
Daarna zijn we via Mirepoix naar Beziers getogen alwaar we vrienden van ons ontmoetten en wij met z'n vieren begonnen aan een boottocht van een week op het Canal du Midi. Dit was voor ons een complete verrassing. Dit kanaal, Unesco erfgoed, gegraven rond de 17de eeuw loopt van de Middellandse zee naar Toulouse en beschikt over maar liefst 176 sluizen. Wij bevoeren het stuk van Beziers naar Castelnaudary en moesten ruim 70 sluizen door, waarvan de beroemde 7 trappige sluis bij Fonserannes. Bij "Le Boat" huurden we een "jacht" van maar liefst 13 meter lang waarmee we ons door de sluisjes wrongen. Onderweg deden we allerlei mooie plaatsen aan, zoals Beziers en Carcassonne. We hebben in ieder geval enorm genoten!

 

Favorieten

Zet la Libaudié
bij je Favorieten!

Ons boek


Last minutes

Bekijk onze Last Minute aanbiedingen


Vind ik leuk


Deel  pagina

Hier zitten we


Het weer bij ons

Weeronline.nl - Meer weer in Trébas

Google Earth

Klik hier en ontdek la Libaudié met al z'n wandelingen, fiets -en autoroutes en bezienswaardigheden via Google Earth.


Hier gratis Wifi