Chambres d'Hôtes - Gîte - Mini camping

Flora en Fauna


In juni 2006 werd ons terrein bezocht door Henk Baptist en Vera van Nispen, natuurvorsers in hart en nieren. Op ons verzoek hebben zij hun bevindingen over dit natuurgebied op papier gezet.

De Nachtegalen vallei

La Libaudié ligt in een hellingbos met bovenop landbouwactiviteiten en onderin de rivier de Tarn die een diepe vallei heeft uitgeslepen. Het bos is een zogenaamd bronbos, wat wil zeggen dat het grondwater hier weer aan de oppervlakte komt. Helaas brengen de landbouwactiviteiten ook een lichte vermesting van het grondwater teweeg. De oppervlakte van de grond kan droog lijken, op geringe diepte is er altijd water. Dit brengt een bijzondere vegetatie met zich mee.

Planten als Bittere veldkers, Verspreidbladig en Paarbladig Goudveil, Hangende zegge en Reuzepaardestaart zijn de indicatorsoorten voor de bronbossen. Op verschillende plaatsen ontspringen beekjes met een zeer rijke begroeiing van verschillende soorten varens, Grote Watereppe en Geoord Helmkruid. 's Nachts tref je hier de zeldzame Vuursalamander.

De voortdurende aanwezigheid van water zorgt ook voor een rijk insectenleven en dus vele vogels. De meest luidruchtige zijn wel de talrijke Nachtegalen die dag en nacht tegen elkaar opzingen,

's nachts begeleid door de Bosuil. Interessante andere soorten zijn vele spechten, Wielewaal, Hop, Buizerd, Wespendief. Vrij bijzonder is ook het broeden van de Dwergarend in het bos. Daarnaast vliegen er vrij veel roofvogels over waaronder Vale Gier, Zwarte en Rode Wouw, Boomvalk, torenvalk en Slechtvalk.

Het huis herbergt een vleermuiskolonie (>100) van Dwergvleermuis, Laatvlieger en Rosse Vleermuis. Smaragdhagedis en Muurhagedis leven in de tuin en tal van zangvogels broeden in en rond de gebouwen. De boerderij met camping, ecologisch gezien een bosrand, is rijk aan bloemen, waaronder veel kamperfoelie en dus Blauwe IJsvogelvlinder.

Kortom, ook voor de natuurliefhebber is er lokaal veel te ontdekken.

Henk en Vera

Torenvalken

Ieder voorjaar heeft la Libaudié wel zeer bijzondere gasten. Er broedt dan telkens een koppeltje torenvalken in een gat in de achtergevel van het hoofdgebouw. Van daaruit hebben ze dan ook een prachtig uitzicht over de lager gelegen weide. Als de eitjes eenmaal zijn uitgebroed, is de kans dat ze het nest verlaten door te veel drukte praktisch nihiel. In de regel brengen ze ieder jaar 4 tot 6 jongen groot. Zie de enorme bedrijvigheid in het filmpje hieronder. Favorieten

Zet la Libaudié
bij je Favorieten!

Ons boek


Last minutes

Bekijk onze Last Minute aanbiedingen


Vind ik leuk


Deel  pagina

Hier zitten we


Het weer bij ons

Weeronline.nl - Meer weer in Trébas

Google Earth

Klik hier en ontdek la Libaudié met al z'n wandelingen, fiets -en autoroutes en bezienswaardigheden via Google Earth.


Hier gratis Wifi